понеділок, 23 січня 2012 р.

Карта Києва Ушакова


Повна оригінальна назва документу - "Чертеш Киеву граду, как стоит с Московску страну и кругом всего города и как церкви и как дворы и улицы в нем же все описаны."
Автор - московський підполковник Іван Ушаков, створена 1695 року за наказом царя Петра Олексійовича і боярина Петра Хованського для визначення місця побудови нової київської фортеці.
Це найбільш повний і докладний план Києва, найчастіше використовується під час історичних досліджень. Оригінал зберігається у архівах Російської Федерації.


Згідно приміток, упродовж століть після татаро-монгольської навали змінювалися житлові квартали міста та заселеність різних його частин проте основа - церкви та кріпосні вали лишилися із старокиївських часів недоторканими. Вони лише перебудовувалися і часом додавалися нові - наприклад вал від Золотих Воріт до Трехсвятительської церкви. План Ушакова не можна вважати окомірним - всі споруди точно масштабовані та приводяться точні відстані. Більше того, майже всі об'єкти що збереглися до наших часів на карті Ушакова розміщенні з топографічною точністю.
На жаль, історія не зберегла для нас ніяких інших відомостей про сумлінного та прискіпливого складача карти
Про найстарішу карту Києва читати






Немає коментарів:

Дописати коментар