неділю, 22 січня 2012 р.

Найстаріша карта Києва


Найстарішою мапою Києва що збереглася до наших часів можна вважати панорамні малюнки у книзі ієромонаха Києво-Печерської лаври Афанасія Кальнофойського «Teraturgema або чуда Печерського монастиря»,  де описані чудеса які сталися у лаврі та лаврських печерах.

Цей трактат був виданий у 1638 році польською мовою під час заходів що отримали назву "могилянських реформ" і була направлена проти католицизму і унії, спростовуючи чутки ніби то у православній церкві більше немає чудес і нагадуючи читачу про святість Києво-Печерської лаври, таким чином намагаючись захистити Руську церкву.
Окрім опису чудес у книзі досить багато віршів, епітафій, багато за них патріотичної тематики.

Переводяться люди, що з русів постали,

Вже не русь вони, кажуть, її відцурались.

Олельковичі  зникли й Острозькі, — я плачу, —

І Збаразьких  в сенаті я польськім не бачу.
 (на момент видання Київ був частиною Польсько-Литовського королівства)

Проте патріотизм автора далі православної віри і в деякій мірі возвеличення Києва (як центру православ'я і "другого Ієрусалиму") не йшов. Кальнофойський повністью ототожнював себе з "милою Польщею" і підтримував владу короля, іменуючи повсталих козаків розбійниками.
Афанасій Кальнофойський належав до оточення митрополита Петра могили. На жаль, ніяких біографічних даних про А. Кальнофойського не збереглося.

Проте, мене цікавить в першу чергу не сама книга, до речі дуже цікава а три додатки до неї -  ксилографічні гравюри, посилання на автора яких можна знайти у візерунках - П.Т. Всі плани супроводжуються поясненнями у тексті, багато об'єктів пронумеровано. Перша гравюра - це план дальніх печер, друга - ближні печери, найбільш цікава третя гравюра де є частина старого Києва та Подолу. (верхній малюнок). Маємо вказати що ця карта не дотримує масштабу і містить цілий ряд неточностей, що обмежує її картографічну цінність, це швидще малюнок чим план. До сьогодні точиться гостра полеміка серед істориків чому гравери допустилися цілого ряду грубих помилок у підписах та розташуванні церков та споруд

Про карту Києва Ушакова читати

Немає коментарів:

Дописати коментар